Braai | Road Trip Trading
bbq, braai, saffire, greek-fire, grill,
16123
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16123,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_non_responsive
 

Braai

Category
Producten
Tags
BBQ, braai, grill
About This Project

BraaiIn 1755 kwam Harm Sibbolts Havinga ( 1728-1786 Groningen, Beerta) in Zuid Afrika aan via de VOC hij settelde zich in Stellenbosch. De naam verbasterde tot Havenga. Mijn voorouders kwamen uit dezelfde periode en dorp en hadden dezelfde naam.

In juni 2013 gaf ik een BBQ demo bij Groenrijk Nieuw Vennep en ik word aangesproken door een man met een duidelijk Zuid Afrikaans accent met vragen over BBQ. Zijn vrouw vond dat zijn naam bijna op mijn naam (op de koksbuis stond mijn naam) leek. We kwamen aan de praat over de gelijkenis van de namen en hij vertelde dat hij naar Groningen was geweest om de plaatsen van zijn voorouders te bezoeken. Daar ik opgegroeid ben in Groningen was dat wat mij triggerde. De genealogische bronnen sluiten niet helemaal aan omdat niet alle stukken compleet zijn, maar de namen in de kwartierstaat komen zo vaak overeen dat het aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat we familie zijn, met een kleine 258 jaar verschil.

Wat zijn de kansen om een familie lid tegen te komen waarvan de voorouders 258 jaar geleden naar de andere kant van de wereld verhuisde en generaties later wonen de twee nakomelingen in Hoofddorp op nog geen 1 km afstand van elkaar met beide een passie voor de grill/bbq/braai. We noemen elkaar nu gekscherend neef.

Dit is mijn Zuid Afrika connectie, de braai die centraal staat is de sociale bijeenkomsten om te genieten van elkaars gezelschap en eten. Daarnaast werk ik al verscheidende jaren met de Home Fire Braais. Koken met hout geeft een aparte & unieke beleving.

Op mijn BBQ trailer had ik een BBQ smoker uit Texas en een Zuid Afrikaanse braai het beste van twee werelden. Aan de ene kant de BBQguru.nl en aan de andere kant de Braaiguru.nl. Al geruime tijd maak ik mijn eigen Boerewors & Biltong naar origineel Zuid Afrikaans recept.